تأثیر فرایند لیگنین زدایی بر ویژگی¬های فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی الیاف خرما

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

الیاف لیگنوسلولزی در طبیعت و فعّالیت­های کشاورزی به مقدار زیاد تولید گشته و در تولید پارچه، کاغذ و صنایع روستایی نقش عمده­ای دارند. در صنایعی که از این الیاف استفاده می­نمایند، آن ها را تیمار شیمیایی نموده تا لیگنین و همی سلولز الیاف که عامل اصلی هیدروفیلیکی هستند کاهش داده شوند. در این تحقیق الیاف خرما تحت دو تیمار شیمیایی: 1) هیدروکسید سدیم  و 2) هیدروکسید سدیم و آب اکسیژنه  قرار داده شدند و پس از خالص­سازی برخی از خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی با الیاف خام  مقایسه گردید. نتایج نشان داد که در هر دو تیمار به علت جدا شدن لیگنین و همی­سلولز، الیاف خالص­تر شده و رنگ روشنتری به خود گرفتند. اصطکاک الیاف تیمار شده به ترتیب حدود 29%  و 60% نسبت به الیاف خام کاهش یافت. میانگین قطر الیاف تیمار­شده در مقایسه با الیاف خام، حدود 22% کاهش یافت. استحکام کششی الیاف تیمار اول حدود MPa1/75 و استحکام کششی الیاف تیمار دوم حدود MPa2/91 بود. نتایج آنالیز مواد با دستگاه طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه نشان دادند که لیگنین به طور قابل ملاحظه­ای در الیاف تیمار­شده کاهش یافته است. نتایج آنالیز حرارتی بر روی الیاف نشان داد که الیاف خالص­سازی شده، دمای شروع و پایان تخریب پذیری بالاتری نسبت به الیاف خام دارند.

کلیدواژه‌ها